Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ela.nati.org.ua:8080/xmlui/handle/123456789/1637
Назва: Показники якості та безпеки харчових яєць курей різних кросів
Автори: Горбач, Артем Андрійович
Дата публікації: 2024
Короткий огляд (реферат): Головну роль у харчуванні людини відіграють доброякісні харчові продукти, які характеризуються високою біологічною цінністю. Швидкий ріст виробництва харчових яєць до останнього часу не супроводжувався достатніми зусиллями по підтриманню на необхідному рівні їх якості. В умовах, коли питання про кількість яєць було на першому місці, вимоги щодо харчової, біологічної і товарної якості тимчасово відступили на другий план. Зростання виробництва продукції птахівництва досягається як за рахунок досягнень селекції, так і за умов поліпшення годівлі та утримання курей. Проте доведено, що вклад генетики і селекції в підвищення продуктивності курей сучасних ліній і кросів перевищує вклад наукових розробок щодо поліпшення годівлі тощо. Зокрема, збільшення виробництва яєць в нашій країні стало можливим завдяки використанню високопродуктивних кросів яєчних курей [12]. Особливістю сучасного стану розвитку галузі птахівництва протягом останнього десятиліття є динамічне зростання чисельності поголів'я птиці всіх видів, нарощування обсягів виробництва, збільшення внутрішнього попиту та експорту продукції. Українська яєчна галузь має високий експортний потенціал. Основною причиною зростання експорту є популяризація українських виробників на світових ринках завдяки конкурентній ціні при високій якості. Імпорт яєць з України має значно менші обсяги в порівнянні з експортом, так як українські виробники практично повністю забезпечують потреби внутрішнього ринку. В країну яйця імпортуються в основному птахівницькими господарствами як поповнення поголів'я (інкубаційні яйця). До основних факторів, які забезпечили зростання обсягів виробництва продукції галузі, слід віднести значні інвестиції, технічне переоснащення й розширення виробничих потужностей птахівничих підприємств, якісне поліпшення племінних ресурсів та сучасний менеджмент. Гармонізація вітчизняних та міжнародних стандартів у сфері якості та безпеки харчових продуктів диктує необхідність впровадження й підтримки процедур, заснованих на принципах системи HACCP. Ця система визначає системний підхід до аналізу виробництва продуктів харчування, розпізнаванню будь-яких можливих ризиків хімічного, фізичного, мікробіологічного походження, їх контролю і профілактики. Яєчна продуктивність птиці залежить від багатьох факторів. На неї впливають: годівля, методи утримання, тривалість світлового дня та інтенсивність освітлення, температура, вологість, газовий склад і швидкість руху повітря, щільність посадки та інші генотипові і паратипові фактори. Основою збільшення виробництва харчових яєць в Україні є використання гібридної птиці з високим генетичним потенціалом, добре пристосованої до місцевих умов годівлі та утримання. Зважаючи на різнобічний попит населення на харчові яйця, зараз в Україні для виробництва яєць використовуються кури як коричневих, так і білих кросів. Для виробництва харчових яєць у спеціалізованих господарствах України використовують курей високопродуктивних кросів, створених як селекціонерами провідних птахівницьких компаній Німеччини, Голландії, Канади, Угорщини та ін., так і українськими вченими. Для отримання яєць в Україні використовують кроси птиці як зарубіжної, так і вітчизняної селекції. Згідно з Державним племінним реєстром, в Україні поширені 17 кросів яєчних курей (6 – з білою шкаралупою, 11 – з коричневою), в тому числі 14 – зарубіжного походження Як свідчать дослідження [3, 5, 9, 16, 29], якість харчових яєць, одержаних від курей різного походження, за енергетичною цінністю і хімічним складом відрізняються. Однак у нашій країні оцінку якісних показників харчових яєць залежно від кросу для комерційних цілей не проводять. За ринкової реалізації яєць враховують лише їх категорію, яку визначають у зв’язку з морфологічними ознаками. Основними нормативними документами, які регулюють питання визначення якості харчових курячих яєць в нашій країні є ДСТУ 8104:2015. «Яйця харчові, продукти яєчні. Методи визначання мікробіологічних показників курей» [4]. Актуальність досліджень обумовлена необхідністю оцінювати показники якості та безпеки продукції курей різних кросів (різного генетичного походження) відповідно до нормативних документів, які діють в Україні. Це важливо як з метою визначення якості продукції, так і для збільшення виробництва високоякісної продукції для українського споживача. Але оскільки порівняльна характеристика господарсько корисних ознак курей різних кросів проводилася вибірково і не досконало, це перешкоджає виробникам харчових яєць об’єктивно вибрати найбільш перспективний крос для використання., тому, дослідження в даній магістерській роботі проведені на актуальну тему. Мета і завдання досліджень. Метою досліджень було порівняння продуктивних ознак та якості яєць курок кросів Іза браун і Декалб вайт в умовах ВАТ «Птахофабрика Київська». Для досягнення цієї мети в завдання роботи входило: на основі вивчення сучасних джерел літератури зробити теоретичне обґрунтування теми і написати змістовний її огляд; освоїти методики проведення науково-господарських дослідів на птиці; охарактеризувати продуктивні ознаки курей кросів Іза браун і Декалб вайт; порівняти морфологічні показники яєць кросів Іза браун і Декалб вайт в 52- х тижневому віці. дослідити показники безпеки яєць курей досліджуваних кросів; дати економічну оцінку використання досліджуваних кросів курей; зробити конкретні висновки та пропозиції виробництву. Об’єкт досліджень – яйця курей кросів Іза браун і Декалб вайт. Предмет досліджень – морфологічний та хімічний склад яєць піддослідних кросів, який відображає продуктивність та відтворні якості птиці. Методи досліджень – сучасні загальноприйняті методи: зоотехнічні – характеристика досліджуваних кросів за їх продуктивними ознаками; аналітичні (огляд літератури та узагальнення досліджень), морфологічні дослідження; економічні – ефективність використання більш перспективного кросу курей; статистичні (біометрична обробка цифрових даних). Практичне значення одержаних результатів полягає в обґрунтуванні доцільності використання того чи іншого зарубіжного кросу. Аналіз морфологічного та хімічного складу яєць досліджуваних кросів та розрахунок економічної ефективності показали, що в більш перспективним кросом яєчних курей є крос Декалб вайт. Додатковий економічний ефект на 1 курку-несучку склав 1,09 грн.
Опис: Горбач А.А. Показники якості та безпеки харчових яєць курей різних кросів : бакалаврська кваліфікаційна робота : 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / Горбач А.А. – Ніжин, 2024. – 48 с.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ela.nati.org.ua:8080/xmlui/handle/123456789/1637
Розташовується у зібраннях:204 Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.