Короткий опис (реферат):
З урахуванням постійного підвищення вимог до якості та безпеки продукції свинини, санітарно-гігієнічна оцінка вирощування молодняку поголів'я свиней стає невід'ємною складовою ефективного та стабільного фермерського господарства. Ця тема стає все більш актуальною, оскільки вона визначає не лише стан здоров'я та продуктивність свиней, але й впливає на якість та безпеку продуктів харчування. Здоров'я та добробут свиней мають вирішальне значення для забезпечення їхньої продуктивності та якості м'яса. Тому вивчення умов утримання, якості кормів та води, систем вентиляції та гігієни є критичним для забезпечення оптимальних умов життя та розвитку молодняку свиней. Це також важливо з точки зору охорони здоров'я споживачів, оскільки стан здоров'я молодняку свиней тісно пов'язаний з якістю м'яса та продуктів свинячого походження. Тому у даній темі ми розглянемо різноманітні аспекти санітарно-гігієнічної оцінки вирощування молодняку свиней, зокрема, умови утримання, якість кормів, профілактичні заходи та їх вплив на загальний стан здоров'я, продуктивність та якість м'яса.
В сучасному господарстві комплексу свиноферм повинні базуватись на використання стада з високим генетичним потенціалом, дотримання санітарно- гігієнічних вимог до будівництва або реконструкції ферми. Можливості влаштувати оптимальний мікроклімат, можливість та швидкості доставки свіжого корму і води в годівниці, також не мало важливе забезпечення захисту ферми від занесення інфекцій на територію зовнішніми чинниками.
Виробництво свинини розпочинається з вирощування та збереження стада поросят. Для цього ми маємо дотримуватись всіх санітарно-гігієнічних вимог до вирощування та годівлі підсисних поросят. На господарстві товариства з обмеженою відповідальністю «Тиниця Агро» ці вимоги є великим пріоритетом для господарства, так як не дотримавшись їх господарство ризикує втратити поголів’я а потім і дохід від якого залежить господарство.
Мета дослідження санітарно-гігієнічної оцінки вирощування молодняку полягає у визначенні оптимальних умов утримання і годівлі молодих свиней для забезпечення їх здоров'я, високих темпів росту і розвитку, а також запобігання захворюванням і зменшення смертності.
Завданням дослідження даної тема:
аналіз умов утримання молодняку свиней;
вивчити та проаналізувати умови утримання молодняку включаючи параметри мікроклімату;
годівля свиноматок та поросят.
Описавши оцінку годівлі можемо дослідити раціони харчування молодих свиней, визначити їх відповідність віковим і фізіологічним потребам, а також оцінити якість кормів. Також встановили ефективність існуючи санітарно -гігієнічних заходів, що застосовуються при утриманні поголів'я свиней, та раціон годівля свиноматок. Проведені економічний аналіз витрат на утримання молодняку з урахуванням різних санітарно -гігієнічних умов і заходів.
Об'єктом дослідження є молодняк свиней на фермі «Тиниця Агро». Основними породами господарства являються: велика-біла, ландрас, дюрок, українська степова біла. Ці породи є продуктивними та популярні в нашій країні так як в них не проявляються генетичні проблеми при зхрещюванні. Добре пристосовуються до поліської географічної зони, тому в нашій місцевості не має проблем з акліматизації.
Здобувши практичні рекомендації по темі «Санітарно-гігієнічна оцінка молодняку свиней» можна зробити висновок, що для покращення умов утримання молодняку свиней впливає безпосередньо утримання, що сприяє зниженню захворюваності та підвищенню продуктивності.
Суть розробки, основні результати:
Буравська Н.В. Санітарно-гігієнічна оцінка вирощування молодняку свиней в товаристві з обмеженою відповідальністю «Тиниця Агро» : бакалаврська кваліфікаційна робота : 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / Буравська Н.В. – Ніжин, 2024. – 51 с.