Короткий опис (реферат):
Продукція тваринництва забезпечує населення високопоживними продуктами харчування, а також промисловість супутньою продукцією. Однією з найважливіших проблем розвитку даної галузі є кризовий стан м'ясного скотарства. В результаті ринкових реформ 90-х років минулого століття та останні 10-15 років в тваринництві відбулося різке скорочення виробництва всіх видів м'яса, при цьому в найважчому становищі опинилося виробництво яловичини. Поряд зі скороченням чисельності худоби останніми роками, погіршилась якість забійного поголів'я. Середня маса однієї особини молодняку великої рогатої худоби, який реалізувався на м’ясо, зменшилася до рівня 70-х років. В порівнянні з докризового періоду зросло постачання на переробку некондиційних тварин. І досі середньодобові прирости при вирощуванні і відгодівлі молодняку великої рогатої худоби залишається вкрай низькими. Крім того кондиційну вагу для реалізації велика рогата худоба набирає у віці в межах 30-35 місяців в порівнянні з рекомендованими 16-18 місяців при середньоінтенсивній технології вирощування. При цьому встановилися значні витрати кормів, майже удвічі більше норми. За таких наслідків це є однією з головних причин як низької якості м'яса так і високої затратності і збитковості виробництва яловичини. Ця проблема і визначає важливість і актуальність даного дослідження.
Метою бакалаврської роботи є вивчення особливостей технології вирощування та відгодівлі молодняку великої рогатої худоби в господарстві та розробка основних напрямків її удосконалення.
Для виконання мети досліджень були поставлені наступні задачі:
обґрунтування теоретичних основ технології виробництва яловичини; аналіз сучасного стану технологій утримання, вирощування та відгодівлі молодняку ВРХ в господарстві;
аналіз та розрахунок ефективності виробництва яловичини;
розробка основних напрямків удосконалення технології вирощування та відгодівлі молодняку ВРХ в господарстві.
Об’єкт дослідження – молодняк великої рогатої худоби та основні технологічні процеси його вирощування та відгодівлі.
Предмет дослідження – параметри технологій та ефективності виробництва яловичини. Методи досліджень: в процесі виконання роботи були використані загальнонаукові методи досліджень, зокрема зоотехнічні, аналітичний, розрахунковий та статистичний.
Суть розробки, основні результати:
Пильгун М.В. Адаптаційні властивості корів м’ясного напрямку продуктивності за умов цілорічної однотипової годівлі : бакалаврська кваліфікаційна робота : 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» / Пильгун М.В. – Ніжин, 2024. – 52 с.